Nu är det mindre än en månad kvar till julafton, vilket gör det ännu mer tilltalande att börja julbaka. Detta är en saffranskrans med en otroligt god vaniljkräm.Det kan vara lite svårt att göra en krans, just därför har jag gjort ett steg för steg bilder så att man kan få sin lika fin som denna.
Detta är verkligen ett saftigt sötebröd som får dig att tänka på julen vid första tuggan. 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
200 grader i 20 min

25 g jäst
100 g smör 
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker 
1 krm salt 
1/2 g saffran 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Vaniljkräm:
 
75 gram smör 
1/2 dl strösocker 
2 1/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
  1. Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en kaka, ca 30x50 cm stor. Bred på vaniljkrämen.
  4. Rulla ihop kakan från långsidan och forma rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack, som viks omväxlande åt höger och vänster.
  5. Låt kransen jäsa ca 50 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kransen kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.
      Vaniljkrämen
     
       1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Bred sedan på degen när du har kavlat ut den!
 
 
 
ph by me 
 
 

Saffranskrans med vanilj

Choklad 36 kommentarer
Nu är det mindre än en månad kvar till julafton, vilket gör det ännu mer tilltalande att börja julbaka. Detta är en saffranskrans med en otroligt god vaniljkräm.Det kan vara lite svårt att göra en krans, just därför har jag gjort ett steg för steg bilder så att man kan få sin lika fin som denna.
Detta är verkligen ett saftigt sötebröd som får dig att tänka på julen vid första tuggan. 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
200 grader i 20 min

25 g jäst
100 g smör 
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker 
1 krm salt 
1/2 g saffran 
ca 8 dl vetemjöl 
 
Vaniljkräm:
 
75 gram smör 
1/2 dl strösocker 
2 1/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
  1. Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en kaka, ca 30x50 cm stor. Bred på vaniljkrämen.
  4. Rulla ihop kakan från långsidan och forma rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack, som viks omväxlande åt höger och vänster.
  5. Låt kransen jäsa ca 50 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kransen kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.
      Vaniljkrämen
     
       1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Bred sedan på degen när du har kavlat ut den!
 
 
 
ph by me 
 
 
Finns det något bättre en Mjölkchoklad? Enligt mig finns det  inte de, så nu har jag den perfekta frostingen för dig. En frosting som smakar mjölkchoklad i mängder. Om man vill ha ännu mer smak av mjölkchoklad så kan du ringla lite choklad över muffinsen innan den ska in i ugnen. En perfekt fika för helgens stunder. 
 
 
 
Cupcakes med Mjölkchokladfrosting
 
ca 12 st 
 
Ingredienser:
 
  • 100 g Vetemjöl (1 3/4dl)
  • 150 g Strösocker (1 3/4dl)
  • 30 g Kakao (3/4dl)
  • 3 g Maizena (1tsk)
  • 3 g Bakpulver (1/2tsk)
  • 3 g Bikarbonat (1/2tsk)
  • 3 g Salt (1/2tsk)
  • 8 g Vaniljsocker (1msk)
  • 55 g Ägg (1st)
  • 75 g Mjölk (3/4dl)
  • 40 g Vegetabilisk olja (1/2dl)
  • 50 g Bryggd kaffe (Varm) eller kokande vatten (1/2dl)
 
Mjölkchokladfrosting
 
  • 100 gram osaltat smör
  • 100 gram philadelphia
  • 150 gram Marabou mjölkchoklad
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 3 msk kakao 
 
 Cupcakes: Sätt ugnen på 170 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg, mjölk och vegetabilisk olja lite lätt med en handvisp. Blanda i äggvispningen med dem torra ingredienserna och tillsätt det varma kaffet och blanda väl, smeten kommer att vara lös. Vill du inte ha kaffesmak tillsätter du varmvatten. Fyll dina cupcakes formar lite mindre än 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 16 – 17 min. Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frosting.
 
Mjölkchokladfrosting:
Vispa rumstempererat smör luftigt.Tillsätt florsocker lite i taget. Vispa i philadelphia.Tillsätt kakao.Smält chokladen och låt svalna en stund innan även denna vispas i. Låt frostingen stelna något i kylen ca 30 min innan du spritsar dina cupcakes.
 
 
 
 
 

Cupcakes med Mjölkchokladfrosting

Choklad 4 kommentarer
Finns det något bättre en Mjölkchoklad? Enligt mig finns det  inte de, så nu har jag den perfekta frostingen för dig. En frosting som smakar mjölkchoklad i mängder. Om man vill ha ännu mer smak av mjölkchoklad så kan du ringla lite choklad över muffinsen innan den ska in i ugnen. En perfekt fika för helgens stunder. 
 
 
 
Cupcakes med Mjölkchokladfrosting
 
ca 12 st 
 
Ingredienser:
 
  • 100 g Vetemjöl (1 3/4dl)
  • 150 g Strösocker (1 3/4dl)
  • 30 g Kakao (3/4dl)
  • 3 g Maizena (1tsk)
  • 3 g Bakpulver (1/2tsk)
  • 3 g Bikarbonat (1/2tsk)
  • 3 g Salt (1/2tsk)
  • 8 g Vaniljsocker (1msk)
  • 55 g Ägg (1st)
  • 75 g Mjölk (3/4dl)
  • 40 g Vegetabilisk olja (1/2dl)
  • 50 g Bryggd kaffe (Varm) eller kokande vatten (1/2dl)
 
Mjölkchokladfrosting
 
  • 100 gram osaltat smör
  • 100 gram philadelphia
  • 150 gram Marabou mjölkchoklad
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 3 msk kakao 
 
 Cupcakes: Sätt ugnen på 170 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg, mjölk och vegetabilisk olja lite lätt med en handvisp. Blanda i äggvispningen med dem torra ingredienserna och tillsätt det varma kaffet och blanda väl, smeten kommer att vara lös. Vill du inte ha kaffesmak tillsätter du varmvatten. Fyll dina cupcakes formar lite mindre än 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 16 – 17 min. Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frosting.
 
Mjölkchokladfrosting:
Vispa rumstempererat smör luftigt.Tillsätt florsocker lite i taget. Vispa i philadelphia.Tillsätt kakao.Smält chokladen och låt svalna en stund innan även denna vispas i. Låt frostingen stelna något i kylen ca 30 min innan du spritsar dina cupcakes.
 
 
 
 
 
Kladdkaka är ju verkligen en svensk favorit, finns nog ingen som inte gillar det. Detta är mitt eget recept på kladdkaka deluxe. Lite större och lite mer choklad. Denna blir lite högra än vanliga kladdkakor så man kan absolut ha den som en födelsedagstårta. Om man är en chokladälskare.
 
 
 
Kladdkaka Delux
 
Ingredienser:
 
  • 200 gram smör 
  • 4 ägg 
  • 4 dl strösocker 
  • 200 gram mörk choklad 
  • 2 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
Chokladkräm
 
  • 60 gram mörk choklad 
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk strösocker 
  • 1 msk maizena majsstärkelse 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 1/2 dl vispgrädde 
  • 20 g rumstempererat smör 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Rör ihop ägg och socker, vispa inte pösigt då blir kladdkakan inte seg och kladdig.
  4. Smält smöret, häll sedan ner den hackade chokladen i smörsmeten. 
  5. Rör tills chokladen är smält.
  6. Vispa ner chokladsmöret och salt i äggsmeten.
  7. Sikta i vaniljsocker,kakao och mjöl.
  8. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i 20-30 minuter (beror på hur kladdig man vill ha den.
  9. Låt svalna.
Chokladkrämen:
  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke
  2.  Blanda äggula, socker och maizena i en liten burk.
  3. Koka upp mjölk och grädde och häll ner det i ägguleblandningen.
  4. Rör om och häll tillbaka det i kastrullen.
  5. Värm krämen försiktigt på låg värme under konstant omröring tills den tjocknar.
  6. Häll ner krämen i bunken med choklad, klicka i smöret och mixa ihop till en slät smet med en stavmixer.
  7. Kyl i 30 minuter.
  8. Bred sedan på krämen på kakan eller spritsa ut den på valfri sett. 
 
ph by me
 

Kladdkaka Delux

Allmänt En kommentar
Kladdkaka är ju verkligen en svensk favorit, finns nog ingen som inte gillar det. Detta är mitt eget recept på kladdkaka deluxe. Lite större och lite mer choklad. Denna blir lite högra än vanliga kladdkakor så man kan absolut ha den som en födelsedagstårta. Om man är en chokladälskare.
 
 
 
Kladdkaka Delux
 
Ingredienser:
 
  • 200 gram smör 
  • 4 ägg 
  • 4 dl strösocker 
  • 200 gram mörk choklad 
  • 2 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
Chokladkräm
 
  • 60 gram mörk choklad 
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk strösocker 
  • 1 msk maizena majsstärkelse 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 1/2 dl vispgrädde 
  • 20 g rumstempererat smör 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Rör ihop ägg och socker, vispa inte pösigt då blir kladdkakan inte seg och kladdig.
  4. Smält smöret, häll sedan ner den hackade chokladen i smörsmeten. 
  5. Rör tills chokladen är smält.
  6. Vispa ner chokladsmöret och salt i äggsmeten.
  7. Sikta i vaniljsocker,kakao och mjöl.
  8. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i 20-30 minuter (beror på hur kladdig man vill ha den.
  9. Låt svalna.
Chokladkrämen:
  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke
  2.  Blanda äggula, socker och maizena i en liten burk.
  3. Koka upp mjölk och grädde och häll ner det i ägguleblandningen.
  4. Rör om och häll tillbaka det i kastrullen.
  5. Värm krämen försiktigt på låg värme under konstant omröring tills den tjocknar.
  6. Häll ner krämen i bunken med choklad, klicka i smöret och mixa ihop till en slät smet med en stavmixer.
  7. Kyl i 30 minuter.
  8. Bred sedan på krämen på kakan eller spritsa ut den på valfri sett. 
 
ph by me