- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till ringar och sen skär du till trianglar.
- Lägg sedan en klick med vaniljkräm längst upp på bullens kant och rulla sedan bullen till en giffel.
- Låt sedan gifflarna jäsa 40-45 minuter under en bakduk.
- Pensla gifflarna med ett uppvispat ägg och grädda i 200 c i 8-10 min
- Låt bullarna svalna helt innan du strör på sockret.
- Blanda lite vatten med sirap och pensla på bullarna och doppa sedan i socker.
- 2 dl mjölk
- 0,25 dl grädde
- 0,5 st vaniljstång
- 0,75 dl socker
- 3 st äggulor
- 2 msk vetemjöl
- 20 g smör
- Häll mjölk, grädde och delad vaniljstång i en kastrull, koka upp och låt sen stå och svalna en stund.
- Vispa äggulorna och tillsätt socker och mjöl, vispa vitt.
- Värm på vaniljmjölken igen och sila ner i äggblandningen, vispa.
- Häll alltihop i en kastrull igen och sjud till önskad konsistens, rör hela tiden.
- Dra av från värmen och klicka i smöret som smälts ner och rörs om, kyl. Baka ut.
ph by me
skriven
Svar: Tack snälla, kan bara säga detsamma :) Fastnade för din bloggdirekt, som den kak-älskare jag är!