HALLONCURD TARTE 
 
INGREDIENSER:
 
MÖRDEG
  • 120 g  smör, rumstempurerat
  • 60 g  florsocker (1 dl)
  • 180 g  vetemjöl (3 dl)
  • 15 g  äggula (1st)
HALLONCURD
  • 450 g frysta hallon 
  • 1 dl strösocker 
  • saft från 1 citron 
  • 50 g smör 
  • 1,5 msk maizena majsstärkelse 
  • 3 st äggulor 
 
Gör såhär:
  1. Mördegsbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. 
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.

  3. Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna i formarna.
  4. Halloncurd:
  5. Lägg hallonen i en kastrull och värm upp.
  6. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  7. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.
  8. 
Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft.
  9. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.

  10. Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna.
  11. Nu är det viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar! Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat.
  12. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen. 
  13. 
Häll upp i burk och låt svalna. 
  14. Häll sedan 1 msk Halloncurd i pajskalen och ställ in i kylen ca 30-40 min. 
  15. Ta sedan ut och toppa med valfria bär.
  16. KLART! 
 
 
 
 
Ph by me

Halloncurd Tarte

Choklad 2 kommentarer
 
 
 
 
 
 
HALLONCURD TARTE 
 
INGREDIENSER:
 
MÖRDEG
  • 120 g  smör, rumstempurerat
  • 60 g  florsocker (1 dl)
  • 180 g  vetemjöl (3 dl)
  • 15 g  äggula (1st)
HALLONCURD
  • 450 g frysta hallon 
  • 1 dl strösocker 
  • saft från 1 citron 
  • 50 g smör 
  • 1,5 msk maizena majsstärkelse 
  • 3 st äggulor 
 
Gör såhär:
  1. Mördegsbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. 
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra 8 pajformar med löstagbar kant, vars sidor mäter 8 cm i diameter ända upp på kanterna, skär sedan bort överflödig deg.

  3. Nagga bottnen med en gaffel och stoppa in i frysen 20 minuter. Ta ut från frysen och grädda pajskalen mitt i ugnen tills dom fått en gyllenbrun färg, i 10-12 minuter. Låt pajskalet svalna i formarna.
  4. Halloncurd:
  5. Lägg hallonen i en kastrull och värm upp.
  6. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  7. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.
  8. 
Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft.
  9. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.

  10. Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna.
  11. Nu är det viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar! Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat.
  12. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen. 
  13. 
Häll upp i burk och låt svalna. 
  14. Häll sedan 1 msk Halloncurd i pajskalen och ställ in i kylen ca 30-40 min. 
  15. Ta sedan ut och toppa med valfria bär.
  16. KLART! 
 
 
 
 
Ph by me
Nu när sommaren kommer lite sent i Augusti så måste man få njuta av lite hemmagjord glass. Glass blir så otroligt mycket godare om man gör egen och det är väldigt lätt att göra egen. Så detta tycker jag alla borde prova, man kan även göra det flera dagar innan man ska bjuda på den. Den klara sig i frysen 2 veckor ca. Så man kan njuta av den i veckor. 
 
 
 
 
Hallonglass 
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st svenska ägg
  • 2 st äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 st urskrapad vaniljstång
  • 1/2 dl hallonsylt
  • 250 g mixade hallon (färska alt frysta)
Gör såhär:
 
  1. Vispa grädden löst.
  2. Vispa äggen och äggulorna med florsockret och vaniljstången.
  3. Tillsätt sedan sylten och de mixade bären och vispa ytterligare någon minut. Vänd i grädden.
  4. Kör smeten i en glassmaskin ( ca 1h) eller häll smeten i en form alt plastburk med lock.
  5. Ställ in i frysen.
  6. Rör om då och då under de första timmarna för att inte alla hallonen ska hamna på botten. Glassen är klar efter 4–5 timmar.
  7. Servera med färska bär.
  8. KLART!
 
 
 
ph by me 

Hemmagjord Hallonglass

Choklad 3 kommentarer
Nu när sommaren kommer lite sent i Augusti så måste man få njuta av lite hemmagjord glass. Glass blir så otroligt mycket godare om man gör egen och det är väldigt lätt att göra egen. Så detta tycker jag alla borde prova, man kan även göra det flera dagar innan man ska bjuda på den. Den klara sig i frysen 2 veckor ca. Så man kan njuta av den i veckor. 
 
 
 
 
Hallonglass 
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st svenska ägg
  • 2 st äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 st urskrapad vaniljstång
  • 1/2 dl hallonsylt
  • 250 g mixade hallon (färska alt frysta)
Gör såhär:
 
  1. Vispa grädden löst.
  2. Vispa äggen och äggulorna med florsockret och vaniljstången.
  3. Tillsätt sedan sylten och de mixade bären och vispa ytterligare någon minut. Vänd i grädden.
  4. Kör smeten i en glassmaskin ( ca 1h) eller häll smeten i en form alt plastburk med lock.
  5. Ställ in i frysen.
  6. Rör om då och då under de första timmarna för att inte alla hallonen ska hamna på botten. Glassen är klar efter 4–5 timmar.
  7. Servera med färska bär.
  8. KLART!
 
 
 
ph by me