Kola macarons med Vanilj

2 kommentarer
 
 
 
 
Macarons

 • -100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
 • -110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
 • -200 gram florsocker
 • -4-5 matskedar socker
 • -Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
Kolasås 
 
    •100 gram strösocker
    •150 ml vispgrädde
    •85 gram saltat smör
    •En nypa havssalt (valfritt)
 
 1. Macarons 
 2.  Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
 3.  I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
 4.  Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
 5.  Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
 6. . Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
 7. Kolasås
 8. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.
 9.  Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.
 10. . Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.
 11. Fyll sedan macaronsen med kola fyllningen.
 12. KLART!
 
 
 
 
 
 
1 VICTORIA JOHNSSON:

skriven

så fina! jag vill smaka en någon dag =)

Svar: Det får du absolut!😊
Linn Jönsson

2 Helene:

skriven

Faktiskt aldrig ätit macarons, måste testa någon gång, de ser så goda ut!! :D

Svar: Ja det tycker jag verkligen nu ska, otroligt gott :)
Linn Jönsson