Moussetårta med Hallon och Browniebotten

Kommentera
Den här tårtan är inte bara vacker att titta på den är även god kan jag lova. Med en seg browniebotten och sedan två olika mousser blir detta en perfekt kombination. En riktigt höjdare på fikat eller födelsedagsfesten. Enkel att göra och inte supermastig med moussen. En riktig höjdare som alla borde prova! 
 
 
 
 
Moussetårta med Hallon och Browniebotten 
 
Ingredienser: 
Kaka
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljextrakt
2 ägg
2 dl vetemjöl
 
Hallonmousse
6 st gelatinblad
5 dl grädde
400 g hallon
 
Vit chokladmousse
185 g vit choklad 
2,5 st gelatinblad
5 dl grädde
 
Gör såhär:
 Kaka:
  • Smält smör i en kastrull.
  • Blanda i strösocker och blanda väl.
  • Häll i kakao och vaniljextrakt.
  • Blanda ett ägg i taget.
  • Sikta ner vetemjölet.
  • Grädda i 150-175 grader, ca 20 min.
  • Kyl kakan, men ha kvar den i formen.
  • Här måste man klä formen med plastpappor eller bakplåtspapper av något slag för att moussen skall hålla sig i formen.
Hallonmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Värm upp hallonen i en kastrull med lite vatten.
  • Det går bra att blanda i florsocker i antingen hallonen eller grädden.
  • Sila hallonen och ta bort puren.
  • Värm åter upp hallonsaften tillsammans med gelatinbladen.
  • Låt blandningen kylas i kylskåp.
  • Vispa grädden.
  • Blanda grädden och moussen. (Jag sparade hallon-/gelatinblandning till gelatinlocket!)
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Vit chokladmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Smält chokladen över vatten bad.
  • Värm upp ca 1 dl av grädden.
  • Blanda grädden och chokladen väl (här ser det lätt ut som den skär sig först, men fortsätt blanda.)
  • Lägg till gelatinbladen.
  • Vispa grädde mjukt. (Lätt att tro att den skall vispas hårt, men då blir det oftast bara klumpar.)
  • Blanda grädden med choklad blandningen väl.
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Gelatinlock:
  • Värm åter upp hallon-/gelatinblandingen.
  • Kyl den lite i kylskåp så att den inte rinner för mycket.
  • Häll på tårtan.
    Låt tårtan stå i kylen i ca 30-45 minuter dekorera valfritt. 
  • KLART!
 
 
 
ph by me 
stylewish.me