Nu när hösten närmar sig så måste man ta vara på ala härliga frukter man kan baka med. Äpple är en favorit hos dom flesta tror jag nog. Denna gången provade jag mig på att göra små äppelrosor, mitt tips är att om man inte har tiden köp då en färdig smördeg i butiken då går allt mycket snabbare och man får bästa resultat om man inte gjort smördeg innan, kan vara lite svårt nämligen. För att få bästa resultat så ska dessa små rosor ätas med massa vaniljglass eller vaniljsås. Då går inget fel!
 
 
 
 
 
 
Smördeg
 
Ingredienser:
  • Eller en färdig smördeg från butik
  • 220 g kallt smör 
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
Fyllning:
  • 3-4 röda äpplen 
  • 3 msk honung 
  • 4 msk vatten 
  • 2 msk socker 
  • 1 tsk kanel 
Gör såhär:
  1. Alla ingredienser ska vara kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
  3. Vik ihop degen i tre delarn åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 min.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  5. Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
  6. Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
  7. Fyllning:
  8. Dela äpplerna och skär bort mitten partiet med kärnor, dela sidan på diagonalen tunna skivor av hela äpplet. Gör likadant med resten.
  9. Blanda sedan vatten, honung, socker i en skål. Lägg alla äpplerna i skålen och låt dom suga åt sig vätskan. Efter 10 minuter häll av vätskan ur skålen men låt äpplerna ligga kvar. 
  10. Om du har en färdig smördeg så ta ut den ur förpackningen och kavla ut den till max. Skär sedan avlånga längder. 
  11. Om du gör din egen smördeg så kavla då ut en platta i taget till långa längder.
  12. Ta sedan lite honung och bred på längderna och häll lite socker och kanel. 
  13. Placera sedan äppelhalvorna med skalet längs med kanten av längden och fyll hela längden med äpplen rulla sedan ihop. (kolla på youtube hur man rullar ihop dom)
  14. Lägg sedan i en muffinsplåt med formar för bästa resultat. Häll på lite socker och kanel när de ligger i formarna. 
  15. Grädda i ugnen i ca 17-20 minuter på 190 grader. 
  16. Färdiga att servera med glass eller vaniljsås. 
  17. KLART!
 
ph by me 
 
 

Mini Apple Roses

Choklad 27 kommentarer
Nu när hösten närmar sig så måste man ta vara på ala härliga frukter man kan baka med. Äpple är en favorit hos dom flesta tror jag nog. Denna gången provade jag mig på att göra små äppelrosor, mitt tips är att om man inte har tiden köp då en färdig smördeg i butiken då går allt mycket snabbare och man får bästa resultat om man inte gjort smördeg innan, kan vara lite svårt nämligen. För att få bästa resultat så ska dessa små rosor ätas med massa vaniljglass eller vaniljsås. Då går inget fel!
 
 
 
 
 
 
Smördeg
 
Ingredienser:
  • Eller en färdig smördeg från butik
  • 220 g kallt smör 
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
Fyllning:
  • 3-4 röda äpplen 
  • 3 msk honung 
  • 4 msk vatten 
  • 2 msk socker 
  • 1 tsk kanel 
Gör såhär:
  1. Alla ingredienser ska vara kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
  3. Vik ihop degen i tre delarn åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 min.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  5. Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
  6. Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
  7. Fyllning:
  8. Dela äpplerna och skär bort mitten partiet med kärnor, dela sidan på diagonalen tunna skivor av hela äpplet. Gör likadant med resten.
  9. Blanda sedan vatten, honung, socker i en skål. Lägg alla äpplerna i skålen och låt dom suga åt sig vätskan. Efter 10 minuter häll av vätskan ur skålen men låt äpplerna ligga kvar. 
  10. Om du har en färdig smördeg så ta ut den ur förpackningen och kavla ut den till max. Skär sedan avlånga längder. 
  11. Om du gör din egen smördeg så kavla då ut en platta i taget till långa längder.
  12. Ta sedan lite honung och bred på längderna och häll lite socker och kanel. 
  13. Placera sedan äppelhalvorna med skalet längs med kanten av längden och fyll hela längden med äpplen rulla sedan ihop. (kolla på youtube hur man rullar ihop dom)
  14. Lägg sedan i en muffinsplåt med formar för bästa resultat. Häll på lite socker och kanel när de ligger i formarna. 
  15. Grädda i ugnen i ca 17-20 minuter på 190 grader. 
  16. Färdiga att servera med glass eller vaniljsås. 
  17. KLART!
 
ph by me 
 
 
 
 
 
 
Blåbärstårta med Vaniljfrosting 
 
Ingredienser: 
Vaniljbotten
 
  • 100 g rumstempurerat smör 
  • 4 dl strösocker 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 5 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 2 stora äggvitor 
 
Blåbärsmousse
 
  • 3 gelatinblad 
  • 230 g blåbär (frysta eller färska) 
  • 3/4 dl socker 
  • 3 dl vispgrädde 
 
Vaniljsmörkräm 
 
  • 270 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl florsocker 
  • 4 msk vispgrädde 
  • 3 tsk vaniljsocker 
  • pastafärg valfri 
Lemoncurd köpt färdig i affär.
 
Gör såhär: Botten
 
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två formar i 15 cm. 
  3. Vispa smör och socker ljust och pösigt i 3-4 minuter.Tillsätt mjölk och vaniljpulver, vispa till en jämn smet och ställ sedan åt sidan. 
  4. Blanda mjölk och bakpulver i en annan skål och blanda sedan ner det i smörblandningen. Tillsätt äggvitorna och vispa ytterliggare i 2 minuter. 
  5. Fördela smeten jämnt i två formar. 
  6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25-27 minuter. 
  7. Blåbärsmousse:
  8. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  9. Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
  10. Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. 
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
  12. Ställ åt sidan och låt svalna lite. 
    Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
  13. Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
  14. Vaniljsmörkräm:
  15. Vispa smöret vitt och fluffigt, i ca 3-4 minuter. 
  16. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en jämn smet. Blanda i grädde och vaniljsocker efter smak. 
  17. Färga smörkrämen med pastafärgen. 
  18. Montera tårtan: 
  19. Dela bottnarna i 4 olika delar. Lägg sedan lemoncurd på botten, lägg på nästa lock och lägg på blåbärsmousse och gör samma sak på nästa botten. Lägg på sista locket och bred sedan ett tunt lager smörkräm runt tårtan. 
  20. Ställ in i kylen och låt tårtan stelna en stund. Gör sedan samma sak igen med smörkrämen till du har fått ett jämnt lager runt tårta. 
  21. Spritsa sedan valfritt mönster på tårtan och dekorera med bär.
  22. KLART! 
 
 
 
 
ph by me 
 

Blåbärstårta med Vaniljfrosting

Choklad 2 kommentarer
 
 
 
 
Blåbärstårta med Vaniljfrosting 
 
Ingredienser: 
Vaniljbotten
 
  • 100 g rumstempurerat smör 
  • 4 dl strösocker 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 5 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 2 stora äggvitor 
 
Blåbärsmousse
 
  • 3 gelatinblad 
  • 230 g blåbär (frysta eller färska) 
  • 3/4 dl socker 
  • 3 dl vispgrädde 
 
Vaniljsmörkräm 
 
  • 270 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl florsocker 
  • 4 msk vispgrädde 
  • 3 tsk vaniljsocker 
  • pastafärg valfri 
Lemoncurd köpt färdig i affär.
 
Gör såhär: Botten
 
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två formar i 15 cm. 
  3. Vispa smör och socker ljust och pösigt i 3-4 minuter.Tillsätt mjölk och vaniljpulver, vispa till en jämn smet och ställ sedan åt sidan. 
  4. Blanda mjölk och bakpulver i en annan skål och blanda sedan ner det i smörblandningen. Tillsätt äggvitorna och vispa ytterliggare i 2 minuter. 
  5. Fördela smeten jämnt i två formar. 
  6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25-27 minuter. 
  7. Blåbärsmousse:
  8. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  9. Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
  10. Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. 
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
  12. Ställ åt sidan och låt svalna lite. 
    Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
  13. Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
  14. Vaniljsmörkräm:
  15. Vispa smöret vitt och fluffigt, i ca 3-4 minuter. 
  16. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en jämn smet. Blanda i grädde och vaniljsocker efter smak. 
  17. Färga smörkrämen med pastafärgen. 
  18. Montera tårtan: 
  19. Dela bottnarna i 4 olika delar. Lägg sedan lemoncurd på botten, lägg på nästa lock och lägg på blåbärsmousse och gör samma sak på nästa botten. Lägg på sista locket och bred sedan ett tunt lager smörkräm runt tårtan. 
  20. Ställ in i kylen och låt tårtan stelna en stund. Gör sedan samma sak igen med smörkrämen till du har fått ett jämnt lager runt tårta. 
  21. Spritsa sedan valfritt mönster på tårtan och dekorera med bär.
  22. KLART! 
 
 
 
 
ph by me 
 
Provade på att göra en Budapestrulle men bytte ut mandarin mot blåbär och hallon. Vilket jag tyckte gjorde att den blev mycket syrligare och godare. Budapestrulle är otroligt gott och så härligt när man känner hasselnötssmaken i hasselnötsmjölet. En riktig favorit som jag tycker ni alla ska prova. Det går otroligt snabbt att göra om man får oväntat besök någon kväll.
 
 
 
Budapestrulle med Hallon&Blåbär 
 
Ingredienser:
  • 90 g  strösocker 1,5 dl 
  • 70 g  hasselnötsmjöl 2,25 dl 
  • 35 g  maizena 3/4 dl 
  • 125 g  (6 äggvitor) 
  • 90 g  strösocker 1,5 dl
  • 4 dl grädde vispad 
  • Blåbär och Hallon 
  • 100 g  mörk choklad 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
  2. Blanda strösocker, hasselnöttsmjöl och maizena i en bunke. 
  3. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret och vispa till en fast maräng. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat. 
  4. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 19-21 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.
  5. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min.
  6. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt.
  7. Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut blåbär och hallon, rulla ihop till en rulle.
  8. Dela din rulltårta på längden till 8 bakelser, ringla över lite smält mörk choklad och pudra på florsocker. 

Budapestrulle med Hallon&Blåbär

Desserter 2 kommentarer
Provade på att göra en Budapestrulle men bytte ut mandarin mot blåbär och hallon. Vilket jag tyckte gjorde att den blev mycket syrligare och godare. Budapestrulle är otroligt gott och så härligt när man känner hasselnötssmaken i hasselnötsmjölet. En riktig favorit som jag tycker ni alla ska prova. Det går otroligt snabbt att göra om man får oväntat besök någon kväll.
 
 
 
Budapestrulle med Hallon&Blåbär 
 
Ingredienser:
  • 90 g  strösocker 1,5 dl 
  • 70 g  hasselnötsmjöl 2,25 dl 
  • 35 g  maizena 3/4 dl 
  • 125 g  (6 äggvitor) 
  • 90 g  strösocker 1,5 dl
  • 4 dl grädde vispad 
  • Blåbär och Hallon 
  • 100 g  mörk choklad 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
  2. Blanda strösocker, hasselnöttsmjöl och maizena i en bunke. 
  3. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret och vispa till en fast maräng. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat. 
  4. Spritsa ut med sprits och tyll mellan 19-21 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut.
  5. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min.
  6. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt.
  7. Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut blåbär och hallon, rulla ihop till en rulle.
  8. Dela din rulltårta på längden till 8 bakelser, ringla över lite smält mörk choklad och pudra på florsocker.