Nu när hösten närmar sig så måste man ta vara på ala härliga frukter man kan baka med. Äpple är en favorit hos dom flesta tror jag nog. Denna gången provade jag mig på att göra små äppelrosor, mitt tips är att om man inte har tiden köp då en färdig smördeg i butiken då går allt mycket snabbare och man får bästa resultat om man inte gjort smördeg innan, kan vara lite svårt nämligen. För att få bästa resultat så ska dessa små rosor ätas med massa vaniljglass eller vaniljsås. Då går inget fel!
 
 
 
 
 
 
Smördeg
 
Ingredienser:
  • Eller en färdig smördeg från butik
  • 220 g kallt smör 
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
Fyllning:
  • 3-4 röda äpplen 
  • 3 msk honung 
  • 4 msk vatten 
  • 2 msk socker 
  • 1 tsk kanel 
Gör såhär:
  1. Alla ingredienser ska vara kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
  3. Vik ihop degen i tre delarn åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 min.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  5. Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
  6. Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
  7. Fyllning:
  8. Dela äpplerna och skär bort mitten partiet med kärnor, dela sidan på diagonalen tunna skivor av hela äpplet. Gör likadant med resten.
  9. Blanda sedan vatten, honung, socker i en skål. Lägg alla äpplerna i skålen och låt dom suga åt sig vätskan. Efter 10 minuter häll av vätskan ur skålen men låt äpplerna ligga kvar. 
  10. Om du har en färdig smördeg så ta ut den ur förpackningen och kavla ut den till max. Skär sedan avlånga längder. 
  11. Om du gör din egen smördeg så kavla då ut en platta i taget till långa längder.
  12. Ta sedan lite honung och bred på längderna och häll lite socker och kanel. 
  13. Placera sedan äppelhalvorna med skalet längs med kanten av längden och fyll hela längden med äpplen rulla sedan ihop. (kolla på youtube hur man rullar ihop dom)
  14. Lägg sedan i en muffinsplåt med formar för bästa resultat. Häll på lite socker och kanel när de ligger i formarna. 
  15. Grädda i ugnen i ca 17-20 minuter på 190 grader. 
  16. Färdiga att servera med glass eller vaniljsås. 
  17. KLART!
 
ph by me 
 
 

Mini Apple Roses

Choklad 27 kommentarer
Nu när hösten närmar sig så måste man ta vara på ala härliga frukter man kan baka med. Äpple är en favorit hos dom flesta tror jag nog. Denna gången provade jag mig på att göra små äppelrosor, mitt tips är att om man inte har tiden köp då en färdig smördeg i butiken då går allt mycket snabbare och man får bästa resultat om man inte gjort smördeg innan, kan vara lite svårt nämligen. För att få bästa resultat så ska dessa små rosor ätas med massa vaniljglass eller vaniljsås. Då går inget fel!
 
 
 
 
 
 
Smördeg
 
Ingredienser:
  • Eller en färdig smördeg från butik
  • 220 g kallt smör 
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
Fyllning:
  • 3-4 röda äpplen 
  • 3 msk honung 
  • 4 msk vatten 
  • 2 msk socker 
  • 1 tsk kanel 
Gör såhär:
  1. Alla ingredienser ska vara kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut.
  3. Vik ihop degen i tre delarn åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 min.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  5. Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 min.
  6. Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.
  7. Fyllning:
  8. Dela äpplerna och skär bort mitten partiet med kärnor, dela sidan på diagonalen tunna skivor av hela äpplet. Gör likadant med resten.
  9. Blanda sedan vatten, honung, socker i en skål. Lägg alla äpplerna i skålen och låt dom suga åt sig vätskan. Efter 10 minuter häll av vätskan ur skålen men låt äpplerna ligga kvar. 
  10. Om du har en färdig smördeg så ta ut den ur förpackningen och kavla ut den till max. Skär sedan avlånga längder. 
  11. Om du gör din egen smördeg så kavla då ut en platta i taget till långa längder.
  12. Ta sedan lite honung och bred på längderna och häll lite socker och kanel. 
  13. Placera sedan äppelhalvorna med skalet längs med kanten av längden och fyll hela längden med äpplen rulla sedan ihop. (kolla på youtube hur man rullar ihop dom)
  14. Lägg sedan i en muffinsplåt med formar för bästa resultat. Häll på lite socker och kanel när de ligger i formarna. 
  15. Grädda i ugnen i ca 17-20 minuter på 190 grader. 
  16. Färdiga att servera med glass eller vaniljsås. 
  17. KLART!
 
ph by me