Blåbärstårta med Vaniljfrosting

2 kommentarer
 
 
 
 
Blåbärstårta med Vaniljfrosting 
 
Ingredienser: 
Vaniljbotten
 
  • 100 g rumstempurerat smör 
  • 4 dl strösocker 
  • 2 1/2 dl mjölk 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 5 dl vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 2 stora äggvitor 
 
Blåbärsmousse
 
  • 3 gelatinblad 
  • 230 g blåbär (frysta eller färska) 
  • 3/4 dl socker 
  • 3 dl vispgrädde 
 
Vaniljsmörkräm 
 
  • 270 g rumsvarmt smör 
  • 5 dl florsocker 
  • 4 msk vispgrädde 
  • 3 tsk vaniljsocker 
  • pastafärg valfri 
Lemoncurd köpt färdig i affär.
 
Gör såhär: Botten
 
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två formar i 15 cm. 
  3. Vispa smör och socker ljust och pösigt i 3-4 minuter.Tillsätt mjölk och vaniljpulver, vispa till en jämn smet och ställ sedan åt sidan. 
  4. Blanda mjölk och bakpulver i en annan skål och blanda sedan ner det i smörblandningen. Tillsätt äggvitorna och vispa ytterliggare i 2 minuter. 
  5. Fördela smeten jämnt i två formar. 
  6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25-27 minuter. 
  7. Blåbärsmousse:
  8. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  9. Tina blåbären (om de är frysta) och mosa dem sedan med stavmixer till en puré.
  10. Lägg blåbärspuré och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. 
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i blåbärspurén. Rör om tills gelatinet löst sig.
  12. Ställ åt sidan och låt svalna lite. 
    Under tiden vispar du grädden. Vänd sedan ner blåbärspurén i grädden tills allt är blandat.
  13. Nu är moussen färdig, men låt den vila i kylen någon timme så att den stelnar till lite.
  14. Vaniljsmörkräm:
  15. Vispa smöret vitt och fluffigt, i ca 3-4 minuter. 
  16. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en jämn smet. Blanda i grädde och vaniljsocker efter smak. 
  17. Färga smörkrämen med pastafärgen. 
  18. Montera tårtan: 
  19. Dela bottnarna i 4 olika delar. Lägg sedan lemoncurd på botten, lägg på nästa lock och lägg på blåbärsmousse och gör samma sak på nästa botten. Lägg på sista locket och bred sedan ett tunt lager smörkräm runt tårtan. 
  20. Ställ in i kylen och låt tårtan stelna en stund. Gör sedan samma sak igen med smörkrämen till du har fått ett jämnt lager runt tårta. 
  21. Spritsa sedan valfritt mönster på tårtan och dekorera med bär.
  22. KLART! 
 
 
 
 
ph by me 
 
 
1 ɑ n n i k ɑ:

skriven

Gott!

2 Emma:

skriven

Har suttit o bläddrat igenom lite här, o guuuuu va duktig du är. Vill ba äta allt!