Ingredienser:
Sockerlag
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Vit Chokladmousse
- 2 äggulor
- 60 g sockerlag
- 150 g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
Mörk Chokladmousse
- 2 äggulor
- 60 g sockerlag
- 125 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde
Hallonsås
- 250 g frysta hallon
- 1-2 tsk gelésocker (går även bra med vanligt strösocker
- Sockerlag
Koka ihop socker och vatten i en kastrull tills sockret smälter. - Mousse
Vispa äggen och sockerlagen i en kastrull under uppvärmning tills krämen binder utan att skära sig. Det gör den vid 85 grader. Använd en termometer, så är du säker. - Värm sedan chokladen i ett vattenbad och blanda den noga med äggmassan. Vispa grädden lätt, och vänd ner den i massan i 3 olika omgångar, så att du får en lätt och luftig mousse.
- Häll moussen i en sprits och låt den stelna i kylen i 2-3 h. Ställ in första omgången av mousse i kylen medan du gör nästa omgång. För att göra chokladmoussen gör man precis som med den vita.
- Hallonsås
Värm hallonen i en gryta på spisen. Är de frysta så tillsätt 0,5 dl vatten. - När de är varma och har blivit en kräm så silar du dem, för att få bort alla kärnor. Mosa i silen med en sked så att endast kärnorna stannar kvar i silen. När bara såsen återstår häller du i ca 1-2 tsk gelésocker och låter den stå några minuter på plattan innan du ställer in grytan i kylen för att svalna.
- Innan servering häller du hallonsåsen över moussen
ph by me
skriven
åh shit va gott, älskar ju både choklad och hallon :o