Homemade Donuts

Kommentera
Donuts, finns det något bättre? Men att kunna göra dom själv är ännu bättre,och kan vara en utmaning. Men detta receptet är enkelt och om man följer till punk och pricka. Så kan man absolut inte misslyckas och då kommer man få njuta av fantastiska donuts.
 
 
 
 
Donuts
 
Ca 17 st 
 
Ingredienser:
 
2 msk varmt vatten
7 gram torrjäst
1 3/4 dl mjölk 3%
1 ägg 
35 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker 
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
 
Frityrolja:
 
7 dl frityrsocker
 
Chokladglasyr:
 
150 gram marabou 
strössel valfri 
 
Sockerglasyr:
 
ca 3 dl Strösocker
 
Gör såhär:
 1. Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
 2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, ägg, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
 3. Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
 4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter.Ta sedan en mindre utstickare för att stansa ut mitten av rundlarna. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
 5. Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 60 minuter, till dubbel storlek.
Fritering
 1. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
 2. Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1 minut på varje sida. Hantera ringarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
 3. Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
 4. Om du ska ha socker på dom måste detta ske omedelbart efter friteringen. 
 5. Med de som ska ha chokladglasyr på sig doppas en stund efter donutsen har svalnat.
 6. Valfri topping.
 
 
ph by me