Jordgubbstårta med Vitchoklad

2 kommentarer
I torsdag så fyllde jag 22 och då måste man ju ha en ordenlig tårta för att fira.Detta är en perfekt söt tårta, eftersom man ofta brukar äta ganska mycket mat så är det lagom med en inte för mastig tårta. Inuti tårtan är det en jordgubbsmousse och utanpå är det en frosting med vit choklad. En luftig och fruktansvärt god tårta. Vilket jag tycker ni absolut borde prova!
 
 
 
 

Jordgubbsbotten:

4 stora ägg

3 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

80 g  frysta jordgubbar

1/2 dl vatten

1 1/2 tsk vaniljsocker

 

Jordgubbskompott:

300 g  frysta jordgubbar

1/2 dl gelésocker

 2 dl vispadgrädde 

 

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad

100 g rumsvarmt osaltat smör

200 g philadelphiaost

2-3 dl florsocker

ev. rosa pastafärg (kan beställas på nätet, t ex på kakburken.se)

 

Dekoration:

färska bär, valfritt

 

Jordgubbsbotten:

Värm ugnen till 175 grader. Klä en bakform, 18-20 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker ljust och poröst i 5-7 min.

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

Mixa jordgubbarna till en slät pure. Blanda med vattnet och värm i en kastrull.

Sikta ner mjölet i tre omgångar i äggsmeten. Rör några gånger mellan varje siktning. Tillsätt purén och vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i bakformen. Grädda bottnen i cirka 1 timme.

 

Jordgubbskompott:

Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Blanda med sockret i en kastrull. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska (eller mosa dem helt om du föredrar det). Låt koka i cirka 30 sekunder, ta av från värmen och låt svalna.Blanda sedan med den vispade grädden och då får du en jordgubbsmousse. Låt stelna i kylen. 

 

Vit chokladfrosting:

Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.

Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och tillsätt önskad mängd florsocker.

Färga frostingen med pastafärg om du vill.

 

Sätta ihop tårtan:

Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en bricka. Bred ut ett jämnt lager jordgubbsmousse över. Upprepa tills du använt två bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan nedåt.

Bred ett tunt lager vit chokladfrosting över hela tårtan. Låt den sedan stå i kylen i 20 minuter eller tills frostingen stelnat något.

Bred på ett tjockare lager frosting över hela tårtan. Fyll en spritspåse med en liten rund tyll och spritsa små klickar längst ner runtom hela tårtan.

 

 
 
ph by me
 
1 Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta:

skriven

så gott de ser ut

Svar: Tack!:)
Linn Jönsson

2 Emilie:

skriven

Hej!

Jag heter Emilie och jag läste din blogg och jag tycker verkligen om dina recept! Jag jobbar för en sajt som heter myTaste.se och det vore väldigt roligt om du ville lägga till din blogg hos oss!

www.mytaste.se är en sökmotor som samlar recept från matbloggare. Vi har redan över 3000 aktiva bloggar och om du väljer att lägga till din blogg hos oss kommer du att dra nytta av den trafik vi kommer att skicka till dig.

Lägg till din widget och hamna på matbloggstoppen!

För att lägga till din blogg klickar du på http://www.mytaste.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Om du har några frågor, maila mig gärna på [email protected].

Med vänlig hälsning,
Emilie
myTaste.se