Jordgubbsbotten:
4 stora ägg
3 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
80 g frysta jordgubbar
1/2 dl vatten
1 1/2 tsk vaniljsocker
Jordgubbskompott:
300 g frysta jordgubbar
1/2 dl gelésocker
2 dl vispadgrädde
Vit chokladfrosting:
200 g vit choklad
100 g rumsvarmt osaltat smör
200 g philadelphiaost
2-3 dl florsocker
ev. rosa pastafärg (kan beställas på nätet, t ex på kakburken.se)
Dekoration:
färska bär, valfritt
Jordgubbsbotten:
Värm ugnen till 175 grader. Klä en bakform, 18-20 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker ljust och poröst i 5-7 min.
Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.
Mixa jordgubbarna till en slät pure. Blanda med vattnet och värm i en kastrull.
Sikta ner mjölet i tre omgångar i äggsmeten. Rör några gånger mellan varje siktning. Tillsätt purén och vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i bakformen. Grädda bottnen i cirka 1 timme.
Jordgubbskompott:
Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Blanda med sockret i en kastrull. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska (eller mosa dem helt om du föredrar det). Låt koka i cirka 30 sekunder, ta av från värmen och låt svalna.Blanda sedan med den vispade grädden och då får du en jordgubbsmousse. Låt stelna i kylen.
Vit chokladfrosting:
Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och tillsätt önskad mängd florsocker.
Färga frostingen med pastafärg om du vill.
Sätta ihop tårtan:
Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en bricka. Bred ut ett jämnt lager jordgubbsmousse över. Upprepa tills du använt två bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan nedåt.
Bred ett tunt lager vit chokladfrosting över hela tårtan. Låt den sedan stå i kylen i 20 minuter eller tills frostingen stelnat något.
Bred på ett tjockare lager frosting över hela tårtan. Fyll en spritspåse med en liten rund tyll och spritsa små klickar längst ner runtom hela tårtan.
skriven
så gott de ser ut