En klassisk Tarte au Citron, en syrlig och frisk kaka, med en italiensk maräng.I orginalreceptet gör man det i en stor form men jag gjorde det i småformar vilket går precis lika bra. Men det är mycket smidigare att göra det i en stor from och det går mycket fortare också.
Tarte au Citron
1 stor paj eller 7 små pajer
Ingredienser:
Smördegsbotten
- 250 g vetemjöl
- 100 g florsocker
- 100 g smör
- 1 äggula
- en nypa salt
Lemon Curd
- 6 citroner, juice och rasp
- 360 g ägg (6 st, men använd endast gulorna)
- 250 g florsocker
- 100 g smör
Italiensk Maräng
- 150 g äggvita
- 250 g strösocker
- 50 g vatten
- Botten
Blanda alla ingredienser snabbt. Låt stå kallt en stund.
- Kavla sedan ut degen och fodra en pajform.
- Täck degen med folie som du fyller med ärtor/strösocker. Detta för att hålla degen på plats under gräddningen.
- Grädda botten i 180 grader i ca 10-15 minuter. Ta ut och ta bort foliet.
- Lemon curd
Blanda citronsaft- och skal, ägg och florsocker i en kastrull. Låt sjuda upp och sjuda i 5 minuter. Rör hela tiden. Blanda sedan ner smöret. Sila lemon curden och fyll sedan det bakade pajskalet med den. Låt svalna i kyl.
- Italiensk maräng
Koka socker och vatten. När sockerlagen har nått 110 grader, börja vispa vitorna till en maräng.
När sockerlagen är 122 grader, häll ner den i en fin stråle i de vispade vitorna. Vispa på tvåans växel tills marängen är kall/rumstempererad.
- Dekorera citronpajen med maräng och griljera i ugnen på hög värme i 1-2 min.
skriven
Helt fantastiskt! Grymt duktigt! :D
//hundredkitchenstories.blogg.se