Jultårta

Kommentera
Nu provade jag mig på att göra en prinsessårta fast med en julig känsla, måste ju erkänna att jobba med marsipan inte är min starka sida inom bakning men börjar bli bättre på det. Tyckte ändå att denna tårtan fick den perfekta känslan jag var ute efter, om ni vill prova er på att göra denna tårtan så måste den absolut inte vara såhär utsmyckad som min var. Går igentligen bara att köra ett vit marsipanlock och sen göra vanliga rosor. I min tårta så gjorde jag hemmagjord hallon lemoncurd och färska hallon och en vaniljsmörkräm som är "do die for" och sen grädde och marsipan. Denna tårtan är så otroligt god med tunna sockerkaksbottnar och de hemmgjorda krämerna. 
 
 
 
 
 
 
Jultårta
 
Ingredienser:
 
Bottnar: 
 
  • 2 ägg 
  • 2 dl socker 
  • 50 g smör 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1,5 tsk bakpulver 
 
Vaniljkräm:
  • 4 äggulor 
  • 1 dl socker 
  • 1 dl kaffegrädde 
  • 1 msk vetemjöl 
  • 100 g smör 
  • 2 tsk vaniljsocker
Lemoncurd Hallon:
 
  • 450 g hallon frysta 
  • 1 dl socker 
  • 1 citron (skal och saft)
  • 50 g smör 
  • 1,5 msk majzena majsstärkelse
  • 3 st äggulor 
  • grädde 3,5 dl 
  • marsipan lock vit 
  • fondat vid behov 
  • färska hallon 
 
Gör såhär: 
  1. Vispa ägg och socker vitt och poröst. 
  2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt koka upp.
  3. Slå sedan över den heta mjölken i äggblandningen. 
  4. Blanda sedan i en separat bunke vetemjöl, bakpulver  och vaniljsocker.
  5. Vänd sedan i detta väldigt försiktigt i smeten.
  6. Sätt ugnen på 175 och grädda i 30-35 minuter. 
  7. Låt sedan svalna.
  8. Halloncurd:
  9. Lägg hallonen i en kastrull och värm upp.
  10. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  11. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.
  12. Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft.
  13. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.
  14. Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Nu är det viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar!Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen.
  15. Låt sedan svalna i kylen. 
  16. Vaniljkräm:
  17. Koka alla ingredienser förutom smör och vaniljsocker i en kastrull på låg värme.
  18. När krämen börjar tjockna dra av från plattan och lägg i smör och vaniljsocker. 
  19. Blanda tills smöret har smält.
  20. Låt svalna i kylen. 
  21. Montera tårtan:
  22. Dela sockerkakan i tre bottnar,lägg sedan halloncurd och färska hallon på första botten. Lägg sedan ett nytt lock på och lägg då vaniljkräm på. Ta sedan det sista locket och bred grädde och över hela lårtan så den blir jämn. Ställ i kylen en stund så den fastnar lite. 
  23. Ta sedan marsipanen och lägg över tårtan kolla så den blir jämn över kanterna.
  24. Dekorera sedan valfritt.
  25. KLART!
 
ph by me