En nyårsdessert är ju något som ska vara en riktigt favorit. Denna desserten har det söta,syrliga och det knapriga. Vilket gör den riktigt bra, en dessert som inte är för mastig med all mat på nyår. Hoppas att alla ni läsare får den bästa nyårskvällen och god fortsättning till er alla!
Gott Nytt År!
 
 
 
Créme Anglaise Med Kanelcrumble
 
ca 6 portioner
 
Ingredienser:
 
1 1/2 gelatinblad
5 äggulor
1 1/4 dl strösocker 
1/2 vaniljstång
1/2 dl mjölk 3%
2 1/2 dl vispgrädde
2 kanelstänger
 
Kanelcrumble
 
50 g sötmandel hackad 
1 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel 
1 krm salt 
50 gram rumstempurerat smör 
 
Créme Anglaise
  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Rör ihop äggulor och socker i en bunke.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. 
  4. Tillsätt mjölk, grädde, citronskal samt kanelstång och koka upp under omrörning.
  5. Ställ åt sidan i 10 minuter för att dra.
  6. Sila blandningen och häll tillbaka det i kastrullen och koka upp igen.
  7. Häll sedan ner blandningen i äggblandningen och blanda väl.
  8. Häll tillbaka i kastrullen.
  9.  Värm upp krämen på konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna.
  10. Häll krämen i en bunke, lägg i gelatinet och blanda väl. (krama ur gelatinbladen från vattnet)
  11. Häll krämen i små glas och låt stå i kylskåpet tills den har stelnat, i cirka 1 1/2 h.
Kanelcrumble
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Blanda mandeln med de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Tillsätt smör och nyp ihop till en smuldeg.
  4. Strö ut smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  6. Rör om efter halva tiden.
  7. Låt svalna innan du strör på desserten.
 
 
ph by me 
 

Créme Anglaise

Desserter En kommentar
En nyårsdessert är ju något som ska vara en riktigt favorit. Denna desserten har det söta,syrliga och det knapriga. Vilket gör den riktigt bra, en dessert som inte är för mastig med all mat på nyår. Hoppas att alla ni läsare får den bästa nyårskvällen och god fortsättning till er alla!
Gott Nytt År!
 
 
 
Créme Anglaise Med Kanelcrumble
 
ca 6 portioner
 
Ingredienser:
 
1 1/2 gelatinblad
5 äggulor
1 1/4 dl strösocker 
1/2 vaniljstång
1/2 dl mjölk 3%
2 1/2 dl vispgrädde
2 kanelstänger
 
Kanelcrumble
 
50 g sötmandel hackad 
1 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel 
1 krm salt 
50 gram rumstempurerat smör 
 
Créme Anglaise
  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Rör ihop äggulor och socker i en bunke.
  3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. 
  4. Tillsätt mjölk, grädde, citronskal samt kanelstång och koka upp under omrörning.
  5. Ställ åt sidan i 10 minuter för att dra.
  6. Sila blandningen och häll tillbaka det i kastrullen och koka upp igen.
  7. Häll sedan ner blandningen i äggblandningen och blanda väl.
  8. Häll tillbaka i kastrullen.
  9.  Värm upp krämen på konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna.
  10. Häll krämen i en bunke, lägg i gelatinet och blanda väl. (krama ur gelatinbladen från vattnet)
  11. Häll krämen i små glas och låt stå i kylskåpet tills den har stelnat, i cirka 1 1/2 h.
Kanelcrumble
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Blanda mandeln med de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Tillsätt smör och nyp ihop till en smuldeg.
  4. Strö ut smuldegen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  6. Rör om efter halva tiden.
  7. Låt svalna innan du strör på desserten.
 
 
ph by me 
 
Nu är det bara två dagar kvar till jul och därför vill jag dela med mig av två otroligt goda recept. Ett klassiskt recept med rocky road med med skumtomtar i stället. Den andra är en seg chokladkola som kan bjudas på när som helst under julen. En otroligt oemotståndlig kola. God Jul Alla Läsare!
 
 
 
 
 
Rocky Road
 
Ingredienser:
 
600 g marabou mörk choklad 
2 påsar dumle 
1 dl pistache nötter
3 dl salta jordnötter
2 påsar juleskum 
 
  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Blanda alla ingredienser i en skål.
  3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspappaer i.
  4. Bred sedan ut smeten till ett 1 cm lager på plåten.
  5. Strö på lite dekoration.
  6. Låt stå kylt i 50 minuter.
Chokladkola 
 
Ingredienser:
 
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl kakao
1.5 msk vaniljsocker
 
  1. Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

    Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

  2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. 

    Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

  3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

    När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

  4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

    Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

    OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

  5. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

  6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

 
 ph by me 
 

Christmas Baking

Choklad En kommentar
Nu är det bara två dagar kvar till jul och därför vill jag dela med mig av två otroligt goda recept. Ett klassiskt recept med rocky road med med skumtomtar i stället. Den andra är en seg chokladkola som kan bjudas på när som helst under julen. En otroligt oemotståndlig kola. God Jul Alla Läsare!
 
 
 
 
 
Rocky Road
 
Ingredienser:
 
600 g marabou mörk choklad 
2 påsar dumle 
1 dl pistache nötter
3 dl salta jordnötter
2 påsar juleskum 
 
  1. Smält chokladen i ett vattenbad.
  2. Blanda alla ingredienser i en skål.
  3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspappaer i.
  4. Bred sedan ut smeten till ett 1 cm lager på plåten.
  5. Strö på lite dekoration.
  6. Låt stå kylt i 50 minuter.
Chokladkola 
 
Ingredienser:
 
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl kakao
1.5 msk vaniljsocker
 
  1. Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

    Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

  2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. 

    Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

  3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

    När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

  4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

    Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

    OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

  5. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

  6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

 
 ph by me 
 
 
 
Saffransskorpor
 
Ingredienser
 
100 g smör
2 påsar saffran (1 g)
50 gram grovhackade mandlar 
2 ägg
1 1/2 dl socker 
5 dl vetemjöl 
1 1/2 tsk bakpulver 
 
  1. Smält smöret och blanda i saffran.Låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda samman med smör,saffran och mandel.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner lite i taget.
  5. Gör två långa längder ca 20-25 ch långa.
  6. Platta till dom lätt på toppen.
  7. Grädda i 200 grader 13-15 min.
  8. Skär sedan skorporna på snedden omedelbart.
  9. Torka dom sedan i ugnen på 175 grader i 5 minuter på varje sida.
  10. Låt dom ligga kvar i en avstängd ugn med lyckan på glänt i 1-2 h.
 
 
 
ph by me

Saffransskorpor

Kommentera
 
 
Saffransskorpor
 
Ingredienser
 
100 g smör
2 påsar saffran (1 g)
50 gram grovhackade mandlar 
2 ägg
1 1/2 dl socker 
5 dl vetemjöl 
1 1/2 tsk bakpulver 
 
  1. Smält smöret och blanda i saffran.Låt svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda samman med smör,saffran och mandel.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner lite i taget.
  5. Gör två långa längder ca 20-25 ch långa.
  6. Platta till dom lätt på toppen.
  7. Grädda i 200 grader 13-15 min.
  8. Skär sedan skorporna på snedden omedelbart.
  9. Torka dom sedan i ugnen på 175 grader i 5 minuter på varje sida.
  10. Låt dom ligga kvar i en avstängd ugn med lyckan på glänt i 1-2 h.
 
 
 
ph by me