Kladdkaka måste ju vara hela Sveriges Favorit, så varför inte göra en liten ändring på den och slänga på en fantasiskt god maräng med hallon i. Jag är älskar denna kakan för den har allt, choklad och syrliga hallon med en saftig maräng. Denna tycker jag ni alla ska prova på om ni är lika tokiga i choklad som jag. 
 
 
 
Kladdkaka med Hallonmaräng 
 
Ingredienser:
 
Kladdkaka
  • 100 g Smör
  • 2 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • skalet av 1 citron
  • 2 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

Hallonmaräng

  • 2 äggvitor
  • 12 dl strösocker
  • 200 g hallon (frysta eller färska) 
 
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Börja med marängen, vispa äggvitan med hälften av sockret till ett vitt skum. Häll ner resten av sockret och vispa ytterligare 4-5 min. Marängen är färdig när du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ur. Smält smöret i en kastrull. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 18-20 cm i diameter. Tag av kastrullen från plattan, blanda ner övriga ingredienser till kakan i en bunke. Häll sedan i smöret sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Vänd ner hälften av hallonen i marängsmeten. Ta ut kakan och spritsa eller klicka på marängsmeten, grädda ytterligare 10 min. Servera med resten av hallonen.

 
 
ph by me 
 
 

Kladdkaka med Hallonmaräng

Choklad 10 kommentarer
Kladdkaka måste ju vara hela Sveriges Favorit, så varför inte göra en liten ändring på den och slänga på en fantasiskt god maräng med hallon i. Jag är älskar denna kakan för den har allt, choklad och syrliga hallon med en saftig maräng. Denna tycker jag ni alla ska prova på om ni är lika tokiga i choklad som jag. 
 
 
 
Kladdkaka med Hallonmaräng 
 
Ingredienser:
 
Kladdkaka
  • 100 g Smör
  • 2 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • skalet av 1 citron
  • 2 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker

Hallonmaräng

  • 2 äggvitor
  • 12 dl strösocker
  • 200 g hallon (frysta eller färska) 
 
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Börja med marängen, vispa äggvitan med hälften av sockret till ett vitt skum. Häll ner resten av sockret och vispa ytterligare 4-5 min. Marängen är färdig när du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ur. Smält smöret i en kastrull. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 18-20 cm i diameter. Tag av kastrullen från plattan, blanda ner övriga ingredienser till kakan i en bunke. Häll sedan i smöret sist. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Vänd ner hälften av hallonen i marängsmeten. Ta ut kakan och spritsa eller klicka på marängsmeten, grädda ytterligare 10 min. Servera med resten av hallonen.

 
 
ph by me 
 
 
 
 
 
Chokladtårta 
 
Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl kakao
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 3.75 dl strösocker
  • 2 st medelstora ägg
  • 2.25 dl mjölk
  • 1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
Nutellagrädde
  • 100 g nutella
  • 1,5 dl grädde
Hallonmousse
  • 2 gelatinblad
  • 150 g hallon (frysta)
  • 0,3 dl strösocker
  • 1/2 msk vatten
  • 1,5 dl grädde 
Chokladglasyr
  • 200 gram mörkchoklad marabou
  • 100 gram smör 
 
  1. Chokladbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna.
  6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
  7. Låt svalna helt.
  8. Nutellagrädde
  9. Blanda nutellan med lite av grädden( ovispad).
  10. Vispa resten av grädden och blanda sedan med nutellan. 
  11. Låt vila i kylen en stund.
  12. Hallonmousse
  13. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  14. Lägg hallon,vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra några minuter.
  15. Passera hallonen genom en sil och försök att få ut så mycket saft som möjigt ur hallonen.Tillslut är det bara fröna kvar. Släng dom.
  16. Ta ut gelatinbladen ur vattnet och krama ur allt vatten. Lägg dom i hallonen och blanda tills gelatinet har löst sig. Låt svalna en stund.
  17. Vispa sedan grädden, vänd ner hallonblandningen i grädden och blanda. Låt vila i kylen en stund.
  18. Montera sedan ihop tårtan, dela tårtan i tre lock och lägg hallonmmousse i botten och på toppen.
  19. Lägg nutellagrädden i mitten.
  20. Smält chokladen och smöret i en kastrull på låg värme. 
  21. Glasyren ska vara lite rining men ändå tjock. 
  22. Bred sedan ut glasyren runt hela tårtan och på toppen.
  23. Tårtan håller sig i kylen 1 dygn innan servering. 
ph by me
 

Chokladtårta

Choklad 3 kommentarer
 
 
 
Chokladtårta 
 
Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl kakao
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 3.75 dl strösocker
  • 2 st medelstora ägg
  • 2.25 dl mjölk
  • 1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
Nutellagrädde
  • 100 g nutella
  • 1,5 dl grädde
Hallonmousse
  • 2 gelatinblad
  • 150 g hallon (frysta)
  • 0,3 dl strösocker
  • 1/2 msk vatten
  • 1,5 dl grädde 
Chokladglasyr
  • 200 gram mörkchoklad marabou
  • 100 gram smör 
 
  1. Chokladbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa en bakform, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna.
  6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
  7. Låt svalna helt.
  8. Nutellagrädde
  9. Blanda nutellan med lite av grädden( ovispad).
  10. Vispa resten av grädden och blanda sedan med nutellan. 
  11. Låt vila i kylen en stund.
  12. Hallonmousse
  13. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  14. Lägg hallon,vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra några minuter.
  15. Passera hallonen genom en sil och försök att få ut så mycket saft som möjigt ur hallonen.Tillslut är det bara fröna kvar. Släng dom.
  16. Ta ut gelatinbladen ur vattnet och krama ur allt vatten. Lägg dom i hallonen och blanda tills gelatinet har löst sig. Låt svalna en stund.
  17. Vispa sedan grädden, vänd ner hallonblandningen i grädden och blanda. Låt vila i kylen en stund.
  18. Montera sedan ihop tårtan, dela tårtan i tre lock och lägg hallonmmousse i botten och på toppen.
  19. Lägg nutellagrädden i mitten.
  20. Smält chokladen och smöret i en kastrull på låg värme. 
  21. Glasyren ska vara lite rining men ändå tjock. 
  22. Bred sedan ut glasyren runt hela tårtan och på toppen.
  23. Tårtan håller sig i kylen 1 dygn innan servering. 
ph by me
 
 Jag älskar macarons och tycker det är så otroligt roligt att göra, denna gången så ville jag prova att göra lakritsmacarons. Dessa blev otroligt sega och en perfekt lakritssmak. En perfekt macaron!
 
 
 
 
 
Lakritsmacarons
 
Ingredienser:
 
  • 55 g äggvita, rumstempererad (ca 1 ½)
  • 50 g mandelmjöl, alternativt skållad, skalad och mald mandel (1 ½ rågad dl)
  • 100 g florsocker (1 ½ rågad dl)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk lakritspulver eller saltlakritspulver
  •   svart hushållsfärg
Lakrissmörkräm:

  • 50 gram rumstempererat osaltat smör
  • 1 äggula
  • 1 dl dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk lakritspulver
  • 40 g philadelphia
  1. Kör mandelmjöl och florsocker hastigt i en mixer till ett fint pulver. Men kör inte för länge, för då tränger mandeloljan ut och blandningen blir kladdig.

  2. Vispa äggvitan med elvisp i en ren och torr skål tills den börjar bli skummig. Tillsätt då 1 matsked i taget av sockret under fortsatt vispning. Fortsätt sedan att vispa tills marängen har blivit fast och blank.

  3. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, lakritspulver och hushållsfärg. Blanda ihop med slickepotten.
  4. Fyll en engångsspritspåse med smeten och spritsa med rundtyll ut rundlar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåts papper. De kommer att bli större i ugnen så se till att det finns plats mellan kakorna . 
  5. Låt dem stå och vila på plåten i 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 –14 minuter. Håll koll de sista minuterna så att de inte blir för hårt gräddade. Flytta ner plåten om det behövs. Putta lite på en kaka – om den släpper från pappret så är de färdiga.
  7. Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt.
  8. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och lägg i mellan två macarons. 
  9. Klara att äta!

Lakritsmacaron

En kommentar
 Jag älskar macarons och tycker det är så otroligt roligt att göra, denna gången så ville jag prova att göra lakritsmacarons. Dessa blev otroligt sega och en perfekt lakritssmak. En perfekt macaron!
 
 
 
 
 
Lakritsmacarons
 
Ingredienser:
 
  • 55 g äggvita, rumstempererad (ca 1 ½)
  • 50 g mandelmjöl, alternativt skållad, skalad och mald mandel (1 ½ rågad dl)
  • 100 g florsocker (1 ½ rågad dl)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk lakritspulver eller saltlakritspulver
  •   svart hushållsfärg
Lakrissmörkräm:

  • 50 gram rumstempererat osaltat smör
  • 1 äggula
  • 1 dl dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk lakritspulver
  • 40 g philadelphia
  1. Kör mandelmjöl och florsocker hastigt i en mixer till ett fint pulver. Men kör inte för länge, för då tränger mandeloljan ut och blandningen blir kladdig.

  2. Vispa äggvitan med elvisp i en ren och torr skål tills den börjar bli skummig. Tillsätt då 1 matsked i taget av sockret under fortsatt vispning. Fortsätt sedan att vispa tills marängen har blivit fast och blank.

  3. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, lakritspulver och hushållsfärg. Blanda ihop med slickepotten.
  4. Fyll en engångsspritspåse med smeten och spritsa med rundtyll ut rundlar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåts papper. De kommer att bli större i ugnen så se till att det finns plats mellan kakorna . 
  5. Låt dem stå och vila på plåten i 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 –14 minuter. Håll koll de sista minuterna så att de inte blir för hårt gräddade. Flytta ner plåten om det behövs. Putta lite på en kaka – om den släpper från pappret så är de färdiga.
  7. Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt.
  8. Blanda alla ingredienser till smörkrämen och lägg i mellan två macarons. 
  9. Klara att äta!