Macarons

  • -100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
  • -110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
  • -200 gram florsocker
  • -4-5 matskedar socker
  • -Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
Kolasås 
 
    •100 gram strösocker
    •150 ml vispgrädde
    •85 gram saltat smör
    •En nypa havssalt (valfritt)
 
  1. Macarons 
  2.  Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
  3.  I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
  4.  Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
  5.  Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  6. . Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
  7. Kolasås
  8. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.
  9.  Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.
  10. . Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.
  11. Fyll sedan macaronsen med kola fyllningen.
  12. KLART!
 
 
 
 
 

Kola macarons med Vanilj

Kakor 2 kommentarer
 
 
 
 
Macarons

  • -100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
  • -110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
  • -200 gram florsocker
  • -4-5 matskedar socker
  • -Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
Kolasås 
 
    •100 gram strösocker
    •150 ml vispgrädde
    •85 gram saltat smör
    •En nypa havssalt (valfritt)
 
  1. Macarons 
  2.  Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
  3.  I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
  4.  Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
  5.  Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  6. . Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
  7. Kolasås
  8. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.
  9.  Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.
  10. . Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.
  11. Fyll sedan macaronsen med kola fyllningen.
  12. KLART!
 
 
 
 
 
Den här tårtan är inte bara vacker att titta på den är även god kan jag lova. Med en seg browniebotten och sedan två olika mousser blir detta en perfekt kombination. En riktigt höjdare på fikat eller födelsedagsfesten. Enkel att göra och inte supermastig med moussen. En riktig höjdare som alla borde prova! 
 
 
 
 
Moussetårta med Hallon och Browniebotten 
 
Ingredienser: 
Kaka
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljextrakt
2 ägg
2 dl vetemjöl
 
Hallonmousse
6 st gelatinblad
5 dl grädde
400 g hallon
 
Vit chokladmousse
185 g vit choklad 
2,5 st gelatinblad
5 dl grädde
 
Gör såhär:
 Kaka:
  • Smält smör i en kastrull.
  • Blanda i strösocker och blanda väl.
  • Häll i kakao och vaniljextrakt.
  • Blanda ett ägg i taget.
  • Sikta ner vetemjölet.
  • Grädda i 150-175 grader, ca 20 min.
  • Kyl kakan, men ha kvar den i formen.
  • Här måste man klä formen med plastpappor eller bakplåtspapper av något slag för att moussen skall hålla sig i formen.
Hallonmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Värm upp hallonen i en kastrull med lite vatten.
  • Det går bra att blanda i florsocker i antingen hallonen eller grädden.
  • Sila hallonen och ta bort puren.
  • Värm åter upp hallonsaften tillsammans med gelatinbladen.
  • Låt blandningen kylas i kylskåp.
  • Vispa grädden.
  • Blanda grädden och moussen. (Jag sparade hallon-/gelatinblandning till gelatinlocket!)
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Vit chokladmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Smält chokladen över vatten bad.
  • Värm upp ca 1 dl av grädden.
  • Blanda grädden och chokladen väl (här ser det lätt ut som den skär sig först, men fortsätt blanda.)
  • Lägg till gelatinbladen.
  • Vispa grädde mjukt. (Lätt att tro att den skall vispas hårt, men då blir det oftast bara klumpar.)
  • Blanda grädden med choklad blandningen väl.
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Gelatinlock:
  • Värm åter upp hallon-/gelatinblandingen.
  • Kyl den lite i kylskåp så att den inte rinner för mycket.
  • Häll på tårtan.
    Låt tårtan stå i kylen i ca 30-45 minuter dekorera valfritt. 
  • KLART!
 
 
 
ph by me 
stylewish.me

Moussetårta med Hallon och Browniebotten

Tårtor Kommentera
Den här tårtan är inte bara vacker att titta på den är även god kan jag lova. Med en seg browniebotten och sedan två olika mousser blir detta en perfekt kombination. En riktigt höjdare på fikat eller födelsedagsfesten. Enkel att göra och inte supermastig med moussen. En riktig höjdare som alla borde prova! 
 
 
 
 
Moussetårta med Hallon och Browniebotten 
 
Ingredienser: 
Kaka
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljextrakt
2 ägg
2 dl vetemjöl
 
Hallonmousse
6 st gelatinblad
5 dl grädde
400 g hallon
 
Vit chokladmousse
185 g vit choklad 
2,5 st gelatinblad
5 dl grädde
 
Gör såhär:
 Kaka:
  • Smält smör i en kastrull.
  • Blanda i strösocker och blanda väl.
  • Häll i kakao och vaniljextrakt.
  • Blanda ett ägg i taget.
  • Sikta ner vetemjölet.
  • Grädda i 150-175 grader, ca 20 min.
  • Kyl kakan, men ha kvar den i formen.
  • Här måste man klä formen med plastpappor eller bakplåtspapper av något slag för att moussen skall hålla sig i formen.
Hallonmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Värm upp hallonen i en kastrull med lite vatten.
  • Det går bra att blanda i florsocker i antingen hallonen eller grädden.
  • Sila hallonen och ta bort puren.
  • Värm åter upp hallonsaften tillsammans med gelatinbladen.
  • Låt blandningen kylas i kylskåp.
  • Vispa grädden.
  • Blanda grädden och moussen. (Jag sparade hallon-/gelatinblandning till gelatinlocket!)
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Vit chokladmousse:
  • Blötlägg gelatinbladen.
  • Smält chokladen över vatten bad.
  • Värm upp ca 1 dl av grädden.
  • Blanda grädden och chokladen väl (här ser det lätt ut som den skär sig först, men fortsätt blanda.)
  • Lägg till gelatinbladen.
  • Vispa grädde mjukt. (Lätt att tro att den skall vispas hårt, men då blir det oftast bara klumpar.)
  • Blanda grädden med choklad blandningen väl.
  • Häll på den på den svala tårtbotten och låt tårtan kylas i frys några timmar.
Gelatinlock:
  • Värm åter upp hallon-/gelatinblandingen.
  • Kyl den lite i kylskåp så att den inte rinner för mycket.
  • Häll på tårtan.
    Låt tårtan stå i kylen i ca 30-45 minuter dekorera valfritt. 
  • KLART!
 
 
 
ph by me 
stylewish.me
Idag är det kladdkakans dag i Sverige och därför så tycker jag verkligen att alla ska göra en riktigt smarrig kaka. Min kladdkaka är verkligen kladdkakan med det lilla extra. Det är massor med choklad i och ännu bättre så är det en chokladkräm på toppen för att få choklad känslan deluxe. Jag älskar choklad och det gör väl alla! 
 
 
 
 
 
 
 
Kladdkaka Delux
 
Ingredienser:
 
  • 200 gram smör 
  • 4 ägg 
  • 4 dl strösocker 
  • 200 gram mörk choklad 
  • 2 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
Chokladkräm
 
  • 60 gram mörk choklad 
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk strösocker 
  • 1 msk maizena majsstärkelse 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 1/2 dl vispgrädde 
  • 20 g rumstempererat smör 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Rör ihop ägg och socker, vispa inte pösigt då blir kladdkakan inte seg och kladdig.
  4. Smält smöret, häll sedan ner den hackade chokladen i smörsmeten. 
  5. Rör tills chokladen är smält.
  6. Vispa ner chokladsmöret och salt i äggsmeten.
  7. Sikta i vaniljsocker,kakao och mjöl.
  8. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i 20-30 minuter (beror på hur kladdig man vill ha den.
  9. Låt svalna.
Chokladkrämen:
  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke
  2.  Blanda äggula, socker och maizena i en liten burk.
  3. Koka upp mjölk och grädde och häll ner det i ägguleblandningen.
  4. Rör om och häll tillbaka det i kastrullen.
  5. Värm krämen försiktigt på låg värme under konstant omröring tills den tjocknar.
  6. Häll ner krämen i bunken med choklad, klicka i smöret och mixa ihop till en slät smet med en stavmixer.
  7. Kyl i 30 minuter.
  8. Bred sedan på krämen på kakan eller spritsa ut den på valfri sett.
  9. KLART!
 
 
 
 
ph by me 
 

Kladdkaka Deluxe

Choklad En kommentar
Idag är det kladdkakans dag i Sverige och därför så tycker jag verkligen att alla ska göra en riktigt smarrig kaka. Min kladdkaka är verkligen kladdkakan med det lilla extra. Det är massor med choklad i och ännu bättre så är det en chokladkräm på toppen för att få choklad känslan deluxe. Jag älskar choklad och det gör väl alla! 
 
 
 
 
 
 
 
Kladdkaka Delux
 
Ingredienser:
 
  • 200 gram smör 
  • 4 ägg 
  • 4 dl strösocker 
  • 200 gram mörk choklad 
  • 2 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
Chokladkräm
 
  • 60 gram mörk choklad 
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk strösocker 
  • 1 msk maizena majsstärkelse 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 1/2 dl vispgrädde 
  • 20 g rumstempererat smör 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen.
  3. Rör ihop ägg och socker, vispa inte pösigt då blir kladdkakan inte seg och kladdig.
  4. Smält smöret, häll sedan ner den hackade chokladen i smörsmeten. 
  5. Rör tills chokladen är smält.
  6. Vispa ner chokladsmöret och salt i äggsmeten.
  7. Sikta i vaniljsocker,kakao och mjöl.
  8. Häll smeten i en form och grädda i ugnen i 20-30 minuter (beror på hur kladdig man vill ha den.
  9. Låt svalna.
Chokladkrämen:
  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke
  2.  Blanda äggula, socker och maizena i en liten burk.
  3. Koka upp mjölk och grädde och häll ner det i ägguleblandningen.
  4. Rör om och häll tillbaka det i kastrullen.
  5. Värm krämen försiktigt på låg värme under konstant omröring tills den tjocknar.
  6. Häll ner krämen i bunken med choklad, klicka i smöret och mixa ihop till en slät smet med en stavmixer.
  7. Kyl i 30 minuter.
  8. Bred sedan på krämen på kakan eller spritsa ut den på valfri sett.
  9. KLART!
 
 
 
 
ph by me