Om man leter efter den perfekta choklad cupcaken så är detta en av dom. Om man älskar choklad lika mycket som jag så måste ni alla prova denna. En lätt cupcake med inget smör i muffinssmeten som gör den extra fluffig.
Nutella cupcakes 10-12 st
Ingredienser:
- 100 g vetemjöl (1,75 dl)
- 150 g strösocker (1,75 dl)
- 30 g kakao (0,75 dl)
- 3 g bakpulver (0,5 tsk)
- 3 g bikarbonat (0,5 tsk)
- 3 g maizena majsstärkelse (1 tsk)
- 3 g salt (0,5 tsk)
- 10 g vaniljsocker (1 msk)
- 55 g ägg (1 st)
- 75 g mjölk, 3 % (0,75 dl)
- 45 g vegetabilisk olja (0,5 dl)
- 50 g varmt kaffe eller kokande vatten (0,5 dl)
- Sätt ugnen på 170 grader, varmluftsfunktion.
- Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
- Vispa samman ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
- Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott.
- Tillsätt lite i taget av kaffet och blanda tills det blir en tunn och slät smet.
- Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt.
- Fyll formarna till knappt ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 16–17 minuter.
- Känn med en sticka att muffinsarna är genomgräddade.
- Låt svalna helt.
Nutellafrosting:
- 150 g mörk choklad (70 %)
- 200 g osaltat rumsvarmt smör
- 150 g florsocker (2,5 dl)
- 10 g vaniljsocker (1 msk)
- 2 g salt (0,75 tsk)
- 100 g Nutella (1 dl)
- Chokladströssel att strö över
- Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikro.
- Låt svalna till ljummen temperatur.
- Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke.
- Tillsätt nutella samt choklad och vispa ordentligt.
- Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna lite.
- Spritsa frosting på varje cupcake och strö eventuellt över strössel.
skriven
Ååh, ser himmelskt gott ut! Skulle det funka att göra dem med stevia tror du? :)