Chokladtårta
Ingredienser:
- 75 g smör
- 4.5 dl vetemjöl
- 1.5 dl kakao
- 1.5 tsk bakpulver
- 1.5 tsk bikarbonat
- 3.75 dl strösocker
- 2 st medelstora ägg
- 2.25 dl mjölk
- 1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
Nutellagrädde
- 100 g nutella
- 1,5 dl grädde
- 2 gelatinblad
- 150 g hallon (frysta)
- 0,3 dl strösocker
- 1/2 msk vatten
- 1,5 dl grädde
- 200 gram mörkchoklad marabou
- 100 gram smör
- Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader. - Smörj och bröa en bakform, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
- Låt svalna helt.
- Nutellagrädde
- Blanda nutellan med lite av grädden( ovispad).
- Vispa resten av grädden och blanda sedan med nutellan.
- Låt vila i kylen en stund.
- Hallonmousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Lägg hallon,vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra några minuter.
- Passera hallonen genom en sil och försök att få ut så mycket saft som möjigt ur hallonen.Tillslut är det bara fröna kvar. Släng dom.
- Ta ut gelatinbladen ur vattnet och krama ur allt vatten. Lägg dom i hallonen och blanda tills gelatinet har löst sig. Låt svalna en stund.
- Vispa sedan grädden, vänd ner hallonblandningen i grädden och blanda. Låt vila i kylen en stund.
- Montera sedan ihop tårtan, dela tårtan i tre lock och lägg hallonmmousse i botten och på toppen.
- Lägg nutellagrädden i mitten.
- Smält chokladen och smöret i en kastrull på låg värme.
- Glasyren ska vara lite rining men ändå tjock.
- Bred sedan ut glasyren runt hela tårtan och på toppen.
- Tårtan håller sig i kylen 1 dygn innan servering.
ph by me
skriven
ååh så gott!! :D