Sommartårta med Vitchoklad

2 kommentarer
Nu på sommaren så vill man verkligen ta vara på att man kan baka med bär, så här kommer en sommartårta. I tårtan så är det en hemmagjord lemoncurd och en jordgubbsmousse och utanpå är det en vitchoklad frosting. Dekorera sedan på ditt helt egna sätt med massa olika bär. Vips så fick du en otroligt god och fin sommartårta.
 
 
 
 
Sommartårta med Vitchoklad 
 
Tårtbotten:
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 75 g smör el margarin
  • 1,5 dl mjölk el vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
Lemoncurd:
  • 3 citroner 
  • 1,5 dl  strösocker 
  • 50 g  smör
  • 1 msk  maizena 
  • 2  ägg
  • 2  ägggulor 
Jordgubbsmousse:
  • 250 g jordgubbar
  • 1/2 dl gelésocker
  • 3 dl vispgrädde 

 Vitchoklad frosting:

  • 200 g vit choklad
  • 100 g rumsvarmt osaltat smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl florsocker

Tårtbotten:

  1. Vispa ägg o socker riktigt pösigt.
  2. Smält smöret o slå i mjölk el vatten, låt koka upp.
  3. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
  4. Häll i mjölet som först blandats m bakpulver o vaniljsocker.
  5. Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i) o häll smeten i smord o bröad form.
  6. Grädda genast i 175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 min.
 Lemoncurd:
  1. Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. 
  2. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan. 
  3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. 
  4. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna. 
Jordgubbsmousse.
  1. Skölj, rensa och skiva jordgubbarna.
  2. Blanda med sockret i en kastrull.
  3. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska (eller mosa dem helt om du föredrar det).
  4. Låt koka i cirka 30 sekunder, ta av från värmen och låt svalna.
  5. Vispa 3 dl grädde och vänd ner i jordgubbarna när de har svalnat.
  6. Låt stå i kylen i 2-3 h. 

 Vitchoklad frosting:

  1. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa smör och philadelphiaost krämigt.
  3. Vispa ner chokladen och tillsätt önskad mängd florsocker.
  4. Färdigt att dekorera tårtan.
  5. Montera sedan tårtan med att dela den i tre bottnar.
  6. Ta lemoncurd längst ner i tårtan och sedan jordgubbsmousse på andra lagret.
  7. Bred sedan på frostingen runt om ett tunt lager och ställ i kylen en stund.
  8. Ta sedan ut kakan och bred på ett lager till.
  9. Gör detta tills tårtan är helt slät.
  10. Dekorera med valfria bär. 
  11. KLART!
 
 
 
 
 
 ph by me 

 

 
1 ɑ n n i k ɑ:

skriven

Gott!

2 Helen:

skriven

åhh vad fin!1 ser mumsig ut:)

Svar: Åh, men tack! Ja den är såå god!:)
Linn Jönsson